home Fietsroutes Broek in Waterland


Klederdracht Marken

Fietsen rond Broek in Waterland



Broek in Waterland

Berenroute (28 km)

Broek - Zuiderwoude - Marken - Broek




Start in Broek in Waterland (Noord) bij Pannenkoekenhuis "De Witte Swaen", Dorpsstraat 11-13 (12.00 uur geopend)



Galerie Elly Koot, Eilandweg Broek in Waterland
U fietst naar de N247 en gaat onder de N247 door via de tunnel.
Na 15 m gaat u de witte ophaalbrug over en gaat rechtdoor het Zuideinde in. Op de hoek ziet u galerie Elly Koot, 's zomers met een leuk terrasje. Kijkt u ook even binnen.

 

 



Het dorp is in de dertiger jaren bruut doorsneden door aanleg van de provinciale weg, nu de N247. Destijds een economische zegen voor het dorp, maar nu een lawaaierige splijtzwam voor het dorp. Aan de bebouwing is duidelijk te zien dat het oude dorp niet alleen aan de noordkant ligt, aan het Zuideinde ziet u vooral aan de rechterzijde fraaie Broeker huizen.
Na 250 m aan het einde van het Zuideinde gaat u bij de T-splitsing linksaf in de richting van Zuiderwoude, de straat is naadloos overgegaan in Molengouw, uiteraard stond vroeger aan het einde van deze weg een molen.

Aan het einde van de bebouwing verlaat u het dorp Broek en gaat u op weg naar Zuiderwoude. U kunt het best op het fietspad gaan fietsen.

Zuiderwoude

Zuiderwoude ligt te midden van een paar meertjes, de dieen of aeen. Rechts van de kerk ziet u het Kerkee, met aan het einde een van de leuke witte ophaalbruggetjes die Waterland rijk is.

U passeert de kerk en komt op een viersprong, hier gaat u linksaf en komt op de Gouw.

Na 200 m ziet u aan uw linkerhand een nieuwbouwwijkje (Dwarsgouw). De bebouwing is geheel in stijl met de bestaande bebouwing van het rustieke dorp. Een pluim voor de Broeker architect Wadman.

Aan het einde van de Gouw komt u aan bij de Waterlandse zeedijk. Hier moet u even voorzichtig zijn met het oversteken. U gaat de dijk op en gaat rechtsaf. Hier heeft u een mooi uitzicht over de Gouwzee. Links ziet u Monnickendam, rechts Marken en in de verte Volendam.

Aan uw rechterkant ziet u onder aan de dijk een paar meertjes, de zogenaamde braken, gevormd na de beruchte dijkdoorbraken.

U fietst gewoon verder in de richting van de drie nieuwe windmolens. Daar gaat de weg met een bocht linksaf en komt u op de verbindingsdijk naar Marken. Deze dijk is in de vijftiger jaren aangelegd en sindsdien is Marken een schiereiland.

Als de dijk overgaat in het eiland, stapt u van de fiets en steekt de weg over. Op de oude eilanddijk loopt rondom een smal fietspad. Het hobbelt een heel klein beetje maar het wegdek is betrouwbaar. U gaat in de richting van een groepje huizen op een soort terp, hier in Marken een werf genoemd. In het water ziet u houtwerk die de huizen beschermen tegen het kruiende ijs in de winter.

Markerwerf (Roze Werf) aan het IJselmeer

 

Na deze werf fietst u verder in de richting van de vuurtoren, het fameuze Paard van Marken. De vuurtoren ligt aan een strekdam in de voormalige Zuiderzee.

Paard van Marken, de vuurtoren

 

Bij het Paard staat meestal wel een ijskarretje als het mooi weer is en kunt u pootje baden aan het strandje.

Aan de overkant van het IJselmeer kunt u naar Almere en Lelystad kijken, hopelijk blijft het water nog lange tijd water met zeilboten en watervogels. De flats van Almere komen al akelig dichtbij te staan.

U vervolgt het fietspad op de dijk. U passeert en klein vennetje met verdwaalde schotse hooglanders.

Na een tijdje kunt u richting Edam-Volendam kijken. U komt langs het voetbalveld en de nieuwbouw van het dorp en daarna maakt u nog een lus en komt u bij de strekdam in de richting van Volendam, een soort lange pier. Hier maakt het pad een bocht naar links en gaat u in de richting van de haven van Marken. Hier treft een verschillende restaurantjes aan en kunt u een vissie eten.

Haven Marken

Waarschijnlijk komt u nog wel wat Markers in klederdracht tegen zoals op de eerste foto te zien is. Markers worden in de streek ook wel Beren genoemd, vandaar de titel van de fietstocht.

U kunt ook nog even naar de kerk fietsen, het oude gedeelte van Marken. Daar ook het Marker museum en hebt u een leuk zicht op de structuur van de Kerkbuurt met zijn steegjes. Ook komt u onderweg nog huizen tegen die gebouwd zijn op palen boven de grond, beschermd tegen het water.

Aan de andere kant van de haven wordt het fietspad op de dijk weer vervolgd en al weldra komt u weer op de hoofdweg, hier gaat u weer rechtsaf de verbindingsdijk op. U gaat weer in de richting van Zuiderwoude en u neemt nu de eerste afslag naar Zuiderwoude, u kunt dat zien aan de bushalte Dijkeinde. Bij de afslag staat ook een bord van Theetuin Het Einde. U moet met de fiets een trap af en vooral uitkijken met oversteken.

U komt op een landweggetje het Dijkeinde.

 

Dijkeinde, Zuiderwoude

Na 200 m heeft u aan uw rechterhand de bebouwing, soms oud soms modern, maar dan ook weer aangepast, en aan uw linkerhand een brede boerensloot met af en toe wat knotwilgen ernaast. De populieren ruisen lekker in de wind, zelfs als het bijna windstil is.

Vaak liggen de boerderijen op een soort terpen, ooit bescherming tegen overstromingen.

 

 

 

 


Aan het einde van het Dijkeinde komt u op de Dorpsstraat, helemaal aan het begin vind u de theetuin "Het Einde", waar u als het open is even kunt uitrusten.

De route gaat naar rechts in de richting van de kerk, de Dorpsstraat helemaal af.
In het weekend kunt u ook een glaasje wijn drinken in de wijnloods die u na 100 meter passeert Halverwege ziet u de oude en de nieuwe dorpsschool tegenover elkaar liggen.
Hierna fietst u het dorp Zuiderwoude door tot aan de kerk.

 

 


Kerkbrug, Zuiderwoude.
U bent weer terug op de viersprong en gaat nu linksaf het mooie ophaalbruggetje over.

Links ziet u het oude dorpswinkeltje van tante Jans, helaas gesloten voor snoepjes en ijs, maar de buren hebben de taak overgenomen.

Een paar honderd meter verder is nog een galerie met als specialiteit keramiek.

 



 

 


De Aandammerbrug

Na een tijdje ziet u rechts een meertje, het Arken Ae. Dit is een gebied wat onder toezicht staat van staatsbosbeheer en het rietlandschap wordt met opzet drassig gehouden voor vogels en vegetatie.

Wederom een witte ophaalbrug. Deze is bekend van de Beerenburgreclame (het kan net). 's Winters is de tochtsloot een belangrijke en drukke route van Broek naar Holysloot, dat u links in de verte ziet liggen.

 

 

 

Na 800 m gaat u rechtsaf de Belmermeerpolder in en een kaarsrechte weg brengt u aan het einde van de polder. Daarna nog 200 m en u komt bij de bebouwing van Broek.

De veenwerkershuizen met de rode daken aan de Wagengouw hebben er toe geleid dat dit het Rode Dorp heet.

 

Kopje van de Wagengouw, Broek in Waterland

De Wagengouw maakt aan het einde een bocht naar rechts. Na 150 m gaat u een witte houten brug over en komt op het Zuideinde, u gaat naar links en komt weer aan bij Galerie Elly Koot.
Als u uit de tunnel komt kunt u weer bijkomen in Het Pannekoekenhuis of in eetcafe "De Drie Noten" (na 17.00 uur).










Opmerkingen, suggesties, reacties? :

bedstede@telfort.nl





Fietsroutes Broek in Waterland Fietsroutes Broek in Waterland










.