Wandelroutes Broek in Waterland Wandelroutes Broek in Waterland


Wandelen rond Broek in Waterland

Oude boerderij aan het Dijkeinde, Zuiderwoude

Broek in Waterland

Dijkeinderoute (13 km)

Broek - Zuiderwoude - Broek
Start in Broek in Waterland (Noord) bij Pannenkoekenhuis "De Witte Swaen", Dorpsstraat 11-13 (12.00 uur geopend)Galerie Elly Koot, Eilandweg Broek in Waterland
U loopt naar de N247 en gaat onder de N247 door via de voetgangerstunnel.
Na 15 m gaat u de witte ophaalbrug over en gaat rechtdoor het Zuideinde in. Op de hoek ziet u galerie Elly Koot, 's zomers met een leuk terrasje. Kijkt u ook even binnen.

 

 

Het dorp is in de dertiger jaren bruut doorsneden door aanleg van de provinciale weg, nu de N247. Destijds een economische zegen voor het dorp, maar nu een lawaaierige splijtzwam voor het dorp. Aan de bebouwing is duidelijk te zien dat het oude dorp niet alleen aan de noordkant ligt, aan het Zuideinde ziet u vooral aan de rechterzijde fraaie Broeker huizen.
Na 250 m aan het einde van het Zuideinde gaat u bij de T-splitsing linksaf in de richting van Zuiderwoude, de straat is naadloos overgegaan in Molengouw, uiteraard stond vroeger aan het einde van deze weg een molen.

Aan het einde van de bebouwing verlaat u het dorp Broek en gaat u op weg naar Zuiderwoude. U kunt het best op het fietspad gaan lopen.

blik op ZuiderwoudeZuiderwoude ligt te midden van een paar meertjes, de dieen of aeen. Rechts van de kerk ziet u het kerkee, met aan het einde een van de leuke witte ophaalbruggetjes die Waterland rijk is.

U passeert de kerk en komt op een viersprong, hier gaat u linksaf en komt op de Gouw.

 

 

Nieuwbouwstolp in Zuiderwoude


Na 200 m ziet u aan uw linkerhand een nieuwbouwwijkje (Dwarsgouw). De bebouwing is geheel in stijl met de bestaande bebouwing van het rustieke dorp. Een pluim voor de Broeker architect Wadman.


Aan het einde van de Gouw komt u aan bij de Waterlandse zeedijk. Hier moet u even voorzichtig zijn met het oversteken. U gaat met de trap de dijk op en gaat rechtsaf. Hier heeft u een mooi uitzicht over de Gouwzee.
Gouwzee bij Zuiderwoude

Links ziet u Monnickendam, rechts Marken en in de verte Volendam.

Aan uw rechterkant ziet u onder aan de dijk een paar meertjes, de zogenaamde braken, gevormd na de beruchte dijkdoorbraken. Na de tweede braak verlaat u de dijk, trap af en voorzichtig de weg over. U komt op een landweggetje het Dijkeinde.

 

Dijkeinde, Zuiderwoude

Na 200 m heeft u aan uw rechterhand de bebouwing, soms oud soms modern, maar dan ook weer aangepast, en aan uw linkerhand een brede boerensloot met af en toe wat knotwilgen ernaast. De populieren ruisen lekker in de wind, zelfs als het bijna windstil is.

Vaak liggen de boerderijen op een soort terpen, ooit bescherming tegen overstromingen.

 

 

 
Aan het einde van het Dijkeinde komt u op de Dorpsstraat, helemaal aan het begin vind u de theetuin "Het Einde", waar u als het open is even kunt uitrusten.

Theetuin Zuiderwoude

Klik hier voor info

De route gaat naar rechts in de richting van de kerk, de Dorpsstraat helemaal af.
In het weekend kunt u ook een glaasje wijn drinken in de wijnloods die u na 100 meter passeert Klik hier voor info
Halverwege ziet u de oude en de nieuwe dorpsschool tegenover elkaar liggen.
Hierna loopt u het dorp Zuiderwoude door tot aan de kerk.

 

 


Kerkbrug, Zuiderwoude.
U bent weer terug op de viersprong en gaat nu linksaf het mooie ophaalbruggetje over.

Links ziet u het oude dorpswinkeltje van tante Jans, helaas gesloten voor snoepjes en ijs, maar de overburen verkopen nu een Ola ijsje.

Een paar honderd meter verder is nog een galerie met als specialiteit keramiek.

  

 


De Aandammerbrug

Na een tijdje ziet u rechts een meertje, het Arken Ae. Dit is een gebied wat onder toezicht staat van staatsbosbeheer en het rietlandschap wordt met opzet drassig gehouden voor vogels en vegetatie.

Wederom een witte ophaalbrug. Deze is bekend van de Jagermeisterreclame (het kan net). 's Winters is de tochtsloot een belangrijke en drukke route van Broek naar Holysloot, dat u links in de verte ziet liggen.

 

 

 Na 800 m gaat u rechtsaf de Belmermeerpolder in en een kaarsrechte weg brengt u aan het einde van de polder. Daarna nog 200 m en u komt bij de bebouwing van Broek.

De veenwerkershuizen met de rode daken aan de Wagengouw hebben er toe geleid dat dit het Rode Dorp heet.

 

Kopje van de Wagengouw, Broek in Waterland

De Wagengouw maakt aan het einde een bocht naar rechts. Na 150 m gaat u een witte houten brug over en komt op het Zuideinde, u gaat naar links en komt weer aan bij Galerie Elly Koot.
Als u uit de tunnel komt kunt u weer bijkomen in Het Pannekoekenhuis of in eetcafe "De Drie Noten" (na 17.00 uur).

 

 

Opmerkingen, suggesties, reacties? :

bedstede@telfort.nlWandelpagina Broek in Waterland Wandelpagina Broek in Waterland